Laatste nieuws

Vanwege de coronacrisis besloot de inspectie de resultaten in het schooljaar 2021/2022 niet te beoordelen. Vanaf schooljaar 2022/2023 gaan zij dit wel weer doen. Ze willen daarmee waarborgen dat leerlingen voldoende leren. Er is sprake van een overgangsperiode, waarin ze rekening houden met de gegevens die beschikbaar en betrouwbaar zijn. Scholen en besturen kunnen er zo van op aan dat de beoordeling recht doet aan de huidige situatie.

Wat telt er nu wel en niet mee?

Beoordeling van 3 indicatoren in plaats van 4

De komende schooljaren is de beoordeling van leerresultaten in het voortgezet onderwijs gebaseerd op 3 in plaats van de reguliere 4 indicatoren. Het gaat om de volgende 3 indicatoren: 

  • R1 (OP) (positie in leerjaar 3 t.o.v. advies van basisschool)
  • R2 (OS) (onderbouwsnelheid)
  • R3 (BS) (bovenbouwsucces)

Vanaf schooljaar 2024/2025 is de beoordeling van de leerresultaten weer gebaseerd op 4 indicatoren, inclusief Ex (gemiddeld centraal eindexamen). 

Leerresultaten van 3 schooljaren

Bij de beoordeling gebruikt de inspectie de leerresultaten van 3 schooljaren. De leerresultaten van het schooljaar 2020/2021 nemen ze niet mee, want deze zijn niet betrouwbaar. Om toch tot een beoordeling over 3 schooljaren te komen, neemt de inspectie bij de beoordeling in 2022/2023 ook nog de leerresultaten van het schooljaar 2018/2019 mee.

Geen gebruik gemaakt van indicator gemiddeld eindexamencijfer

Tot en met schooljaar 2023/2024 wordt geen gebruik gemaakt van de indicator Ex (gemiddeld eindexamencijfer). De scholen kunnen niet aangeven voor welk vak leerlingen gebruik hebben gemaakt van de duimregeling. Hierdoor zijn de beschikbare resultaten voor de inspectie niet betrouwbaar.

Voorlopig geen handhaving verschil SE-CE

De indicator ‘verschil SE-CE’ maakt sinds 2016 geen deel meer uit van de beoordeling van de onderwijsresultaten, maar is wel onderdeel van de handhaving op de examenlicentie volgens de Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO). 

Voorlopig handhaaft de inspectie ook niet op het verschil SE-CE. Er zijn geen gegevens uit 2020 en voor de examenjaren 2021 en 2022 heeft de inspectie geen zuivere gegevens i.v.m. de duimvakken. De inspectie start per 2023 met het opbouwen van betrouwbare gegevens over het verschil SE-CE. Zodra er weer drie jaar beschikbaar zijn zal de inspectie weer gaan handhaven op het verschil SE-CE. In de tussentijd gaat de inspectie wel met de scholen en besturen in gesprek over het verschil SE-CE als daar aanleiding toe is.